Käsityöt ja positiivinen elämänasenne pitävät mielen virkeänä

Martta Ihalainen on asunut Haagan Helander-kodissa yli 20-vuotta. Martta syntyi Antreassa, mutta koulua hän kävi Karisalmella. 16-vuotiaana Martta aloitti käsityökoulun Viipurissa haaveillen jo silloin oman käsityöliikkeen perustamisesta. Helsinkiin muutettuaan hän työskenteli 10-vuotta Kahelinilla saaden paljon ideoita, kokemusta ja arvokkaita kontakteja tukkuliikkeisiin. Kaupanteko oli tullut tutuksi Martalle jo syntymäkodissa, sillä isä teki kauppaa Pietariin. Niinpä Martta päätti toteuttaa haaveensa ja perusti Kasarminkadulle oman leninki- ja lyhyttavaraliikkeen.

Minulla on aina ollut ynnäpäätä ja siksi taloudellisten asioiden hoitaminen liikkeessä oli helppoa, kertoo Martta. Lahjakkaana piirtäjänä hänellä oli heti ajatus millainen leninki asiakkaalle sopisi, kun asiakas astui ovesta sisään. Liikkeessä myytiin lyhyttavaraa ja ommeltiin leninkejä, töitä tehtiin paljon, mutta kovan työn vastapainoksi liike oli aina kesäisin suljettuna 15.7.- 1.9. Tällöin Martta ja henkilökunta viettivät ansaittua lomaa ja asiakkaatkin oppivat, että liike oli tuolloin suljettu. Martan liikkeessä töissä olleet perheelliset rouvat arvostivat suuresti, että saivat viettää kesällä lomaa lastensa kanssa. Martta itse suuntasi miehensä kanssa mielellään autolomalle eri maihin. Autoillen pystyi kaupunkeihin tutustumaan paremmin.

Arvokkaita elämänohjeita

Martta Ihalainen tekee edelleen päivittäin käsitöitä. Käsityöt ovat aivoille hyvää jumppaa, kun virkkaa niin pitää laskea, että montako pylvästä pitää tehdä.  Pirteä Martta on yksi Haagan Helander-kodin pitkäaikaisimmista asukkaista ja ikää hänellä on kunnioitettavat 100-vuotta.

Martan kanssa keskustellessa voi poimia hänen ajatuksistaan monia meille kaikille arvokkaita elämänohjeita. Martan mottona on aina ollut, että seuraavalle päivälle ei pidä jättää mitään keskeneräisiä töitä, koska ei etukäteen voi tietää mitä huomenna tulee. Tämän hän on opettanut myös sukulaislapsilleen mm. läksyjen tekoon liittyen. Martta muistelee myös oman isänsä arvokkaita elämänohjeita, että hyvää päivää, kiitos ja anteeksi eivät maksa mitään. Hyvillä käytöstavoilla ja iloisella asenteella pääsee elämässä pitkälle.

Oma koti ja Helander-koti

Martta Ihalainen kuuli aikoinaan Helander-kodista samassa linja-autossa matkustaneelta tutulta rouvalta. Hieman myöhemmin hän oli yhteydessä Haagan palvelutaloon ja pienen jonottamisen jälkeen vapautuikin viihtyisä parvekkeellinen asunto.  Myöhemmin Martan kaksi siskoa muuttivat myös Haagan Helander kotiin. Sisarusten kesken he viettivät mukavia kahvihetkiä Martan asunnossa ja välillä järjestettiin myös isommat hipat, Martta muistelee.

Helander-kodin osalta kiitosta saavat ihana henkilökunta ja hyvät johtajat jotka ovat osanneet valita oikean henkilökunnan. Keittiön työntekijöille Martta lähettää erityiskiitokset ja mainitsee lempiruoikseen mm. ohraryynipuuron ja uunijuurekset. Kysyttäessä, että millaista on asua palvelutalossa Martta vastaa, että oma koti on aina se paras koti ja Helander-koti on se toiseksi paras. Elämässä pitää suunnata eteenpäin, ei katsoa taaksepäin, tiivistää Martta ajatuksensa.